1016 Budapest Zsolt u. 6/CTel.: 06 70 6102076E-mail: dr.majtenyi@gmail.com
Megoldásorientált Rövidtávú Pszichoterápia
Megoldásorientált Rövidtávú Párterápia
Társkereső Kísérő Coaching
Dr. Majtényi Teamcoaching
Igény esetén online - terápia Skype kapcsolattal.
Skype-cím: gabor.majtenyi
dr. Majtényi Gábor

Megoldásorientált Rövidtávú Párterápia (MRPP)

A Megoldásorientált Rövidtávú Pszichoterápia (MRP) szinte leghatékonyabb területe a párterápia. Tapasztalaton szerint számos párkapcsolat életminőségét lehet 5-15 terápiás órában meglepően hatékonyan javítani, ha maximálisan 20 óra párterápia nem segít, akkor a párnak általában 200 sem segít. Az MRPP- párterápia prognózisa általában 3-5 terápiás ülésben felállítható.

A párkapcsolat felfogásom szerint egy, két ember által létrehozott – szinte „megszült” – új élő rendszer, melynek rövid időn belül saját tulajdonságai alakulnak ki, és ezek – jóllehet mintegy az alkotók lelki „génjeit” tartalmazzák - meglepő módon messze eltérhetnek a párt alkotó egyének tulajdonságaitól.

Ez az új élő párrendszer sajátos önismétlő és "védekező" funkcióval is rendelkezik. A konfliktuskezelés, vagy annak hiánya mindig kényszeresen ugyanolyan, a magatartásformák, érzelmi folyamatok, egymásba fogaskerékszerűen kapcsolódó szinte "kötelességszerű" konfliktuslépcsők, "szerepkényszerek" mintegy ellenállhatatlanul, meglehetősen befolyásolhatatlanul ismétlődnek. Mindketten szeretnének valamit másképp, jobban csinálni, a párkapcsolati „élőlény” "ördögi köre" ezt azonban nem engedi, önmagát reprodukálja, mindig ugyanazon a szerencsétlen és hatástalan, problematizáló, támadó és nem megoldáskereső nyelven beszél, a konfliktusok a résztvevők legjobb szándékai mellett krónikussá, belülről a pár által feloldhatatlanná válnak.

Ki kell emelkedni a rendszerből ahhoz, hogy az abban uralkodó törvényszerűségeket, az önmagába visszatérő körkörösen fokozódó zavart, a kölcsönös vádaskodás és hatástalan konfliktuskezelés helyett - valóban megértsük és megszüntessük. Erdőben sétálva láthatjuk ugyan, egyes fák milyen korhadtak, betegek, de az egész erdő rendszerbetegségéről és a szükséges terápiáról, változtatásokról, csak egy az erdő fölé emelkedő helikopter szemszögéből nyerhetünk információkat. Problémamegoldások csak közös erővel, és a helikopter "pilótájának" terápiás szakértelme mellett lehetségesek.

A párkapcsolat beteg "erdeje" sajátos élő rendszer, tehát "immunrendszere" ellenállóan védelmezni fogja beteg, pusztulásra ítélt létét. Új, egészséges kommunikációs struktúra, harmónia és boldogság kialakításához, a változáshoz ezért a pár és a párterapeuta közös, szívós energiabefektetése és megoldáskeresése szükséges.

Ha ez az együttműködés adott, a párterápia prognózisa általában jó és akár meglepően rövid távon vezethet a párkapcsolat fundamentális és tartós javulásához.

A lehetséges gyors javulás oka az a szerencsés körülmény, hogy nem csak "ördögi körök" hanem "ANGYALI KÖRÖK" is léteznek.

Ha a kommunikációs folyamatokat sikerül önmagát lépcsőszerűen pozitívan felépítő, stabilizáló körforgássá alakítani,

úgy ennek az új érzelmi rendszernek, az "angyali köröknek" éppúgy lesz egyre növekvő, önismétlő stabilitása, mint az"ördögi köröknek"

A párterapeuta feladata angyali köröket teremteni ott, ahol eddig ördögi körök voltak!

A párterápiás gyakorlatban ezek a felismerések, egy megoldásorientáltan, célzottan, helyesen, bátran, de közvetetten beavatkozó terapeuta kezében már ma is igen magas hatásfokkal alkalmazhatóak. Ez a nézőpont az első pillanattól kezdve feleslegessé teszi a "ki a hibás" kínzó kérdését, sőt, felismeri, hogy ez a kérdésfeltevés eleve az egyre súlyosabb probléma része!

Szakmaiság - tapasztalat - kompetencia
Ha a kliens már az első terápiás óra után nem lényegesen megkönnyebbültebben távozik, mint ahogy az ajtón bejött, úgy a terapeuta először is tanuljon tovább!
Ebből a gyökérből fejlődött az elmúlt negyven évben pszichoterápiás stílusom és meggyőződésem.