1016 Budapest Zsolt u. 6/CTel.: 06 70 6102076E-mail: dr.majtenyi@gmail.com
Megoldásorientált Rövidtávú Pszichoterápia
Megoldásorientált Rövidtávú Párterápia
Társkereső Kísérő Coaching
Dr. Majtényi Teamcoaching
Igény esetén online - terápia Skype kapcsolattal.
Skype-cím: gabor.majtenyi
dr. Majtényi Gábor

Az érzelmi problémák és megoldások

Minden ember életében vannak érzelmi, lelki problémák és konfliktusok, ezek a normális emberi élet velejárói. Számos ilyen helyzetre találunk külső segítség nélkül megoldást, alakítjuk érzelmi életünket, döntéseket hozunk, sok mindent megvitatunk, létrehozzuk érzelmi és lelki komfortzónánkat.

Más esetekben azonban az érzelmi probléma megoldása saját erőinket meghaladja, azok kínzóvá, állandóvá válnak, ellentétes, bénító indulatok káoszában szenvedünk. Ennek igen különböző okai lehetnek, melyeket külső pszichoterápiás segítség nélkül sem felfedni, sem hatékonyan megszüntetni nem tudunk.

Tudatalattink sokszor olyan rögződéseket, egymásnak ellentmondó befolyásolásokat közvetít felnőtt, alakító- és döntőképes énünk felé, melyek a hatékony konfliktuskezelést messzemenően megakadályozzák. A lelki probléma negatív energiájának is lehet olyan ereje, melyet ilyen esetekben képtelenek vagyunk építő megoldásokkal kiegyensúlyozni.

Az ily módon kialakuló belső feszültségek szervezetünk első védelmi vonalában pszichés tünetekhez, depresszióhoz, félelmekhez, szorongáshoz, ingerlékenységhez, kényszeres ismételgető magatartáshoz, megoldhatatlannak tűnő párkapcsolati nehézségekhez és számos más fájdalmas lelki jelenséghez vezetnek.

Ha mindezek a tünetek pszichoterápiás kezelés nélkül huzamosabb ideig fennállnak, a szervezet második védővonala lép működésbe, a lelki szimptóma testi tünetekké alakulhat át, melyeknek komoly testi (pszichoszomatikus) betegségekké fajulhatnak.

Így a pszichoterápiára is feltétel nélkül érvényes az orvostudomány egyik alapvető igazsága:

Minél korábban diagnosztizáljuk és értjük meg a lelki konfliktus mélyebb, vagy felszínen lévő okait és kezeljük azokat hatékony, megoldásorientált pszichoterápiás módszerekkel, annál egyszerűbb és rövidebb távú a pszichés gyógyítás, a kliens életminőségének jelentős javulása.

A modern pszichoterápia immár kidolgozta azokat a hatékony pszichoterápiás technikákat és kommunikációs „stílusokat” melyek segítségével a tapasztalt pszichoterapeuta viszonylag rövid távon (5-40 terápiás órában) a pszichés problémák, konfliktusok, betegségek nagy százalékát igen jól tudja kezelni.

Düsseldorfi praxisomban ezért évtizedek óta Megoldásorientált, Rövidtávú Pszichoterápiát (MRP) folytattam és budapesti irodámban tanácsadói szinten folytatok.

Szakmaiság - tapasztalat - kompetencia
Ha a kliens már az első terápiás óra után nem lényegesen megkönnyebbültebben távozik, mint ahogy az ajtón bejött, úgy a terapeuta először is tanuljon tovább!
Ebből a gyökérből fejlődött az elmúlt negyven évben pszichoterápiás stílusom és meggyőződésem.