1016 Budapest Zsolt u. 6/CTel.: 06 70 6102076E-mail: dr.majtenyi@gmail.com
Megoldásorientált Rövidtávú Pszichoterápia
Megoldásorientált Rövidtávú Párterápia
Társkereső Kísérő Coaching
Dr. Majtényi Teamcoaching
Igény esetén online - terápia Skype kapcsolattal.
Skype-cím: gabor.majtenyi
dr. Majtényi Gábor

A jó párkapcsolat alapfeltételei

Természetesen elsősorban a szeretet, szerelem, vonzás, a közösség és elkötelezettség érzése. Végérvényesen kihűlt kapcsolatokat semmilyen okból nem szabad fenntartani, azok mindkét résztvevőre és gyermekeikre is károsak.

Sajnos társadalmi, anyagi körülmények sokszor vezetnek végérvényesen elhidegült kapcsolatok kényszeres fenntartásához, ezek száma növekvő társadalmi jólét mellett csökken.

A "végérvényesen kihűlt kapcsolat" diagnózisa még a tapasztalt párterapeuta számára is nehéz feladat, a legnagyobb emberközi feszültségek mellett is fennállhat a háttérben némi maradék érzelmi/erotikus "parázs" mely egy sikeres párterápia kiindulópontja lehet.

A meglévő nyilvánvaló, vagy "lappangó" szeretetkapcsolat azonban egy sikeres, boldog párkapcsolat hosszútávú fennmaradásához sajnos nem elegendő. Több évtizedes párterápiás működésem folyamán kikristályosodtak azok a feltételek, melyeknek megléte és állandó újraépítése a tartós párkapcsolati boldogság szinte elengedhetetlen feltétele.

A kétoldalú, folyamatos tisztelet

A másik fél érzelmeinek, egyediségének, akár öntörvényűségének, "másságának" elfogadása, még akkor is, ha a párválasztás olyan sikeres volt, hogy azonos világú és mentalitású emberek találták meg egymást. Válassz hasonlót és tiszteld mérhetetlen különbözőségét.

A felelősségmegosztás

Egyenlőtlenül elosztott felelősségek hosszabb távon megrontanak és ellehetetlenítenek egy kapcsolatot. Mindkét félnek éreznie kell a másik felelősségvállalását, mely természetesen különböző területeken érvényesülhet. Ez lehet tradicionális szereposztás, amennyiben az egyik fél elsősorban a gazdasági bázisért, a másik a családi életért és a gyermekek jólétéért felelős, de bármilyen közös megegyezéses egyéb egyensúly is, mellyel mindkét fél elégedett.

Szimmetria

A párkapcsolat mint élő rendszer állandó energiabefektetésre szorul. Ez az érzelmi, materiális, konfliktuskezelési, erotikus stb. "befektetés" mindkét fél közös dolga és ha bármelyik fél huzamosabban úgy érzi, lényegesen többet ad mint kap párjától, a kapcsolat nagyon megromolhat.

A szimmetria másik döntő eleme a közelség és távolság egyensúlya. Ha úgy érzed, párod távolodik tőled, nem segít a reklamáció, követelődzés, állandó verbális tisztázás, sírás-rívás és fogaknak csikorgatása. Ilyenkor csak az segít, hogy részedről is szimmetrikusan ugyanolyan messzire távolodsz, mint partnered. Szeretitek egymást, tehát ez a két oldalú szimmetrikus eltávolodás a közöttetek lévő érzelmi gumikötelet fogja feszíteni és ezt távolodó párod is érezni
fogja, közeledni fog. Ha távolodására közeledéssel, reklamációval, tisztázgatással, érzelmi, vagy egyéb terrorral (ami közeledés) válaszolsz, ez éppen ezt az érzelmi gumikötelet fogja ellazítani, párod - még jobban távolodni fog.

Sajnálom - ez a szerelem paradox törvénye.....

Ha viszont párod érzelmileg közeledik és szereted, válaszolj közeledéssel és boldogságot fogsz teremteni.

Az intimitás

A testi-lelki intimitás a párkapcsolatok legellentmondásosabb területe, hisz az ilyen vágyak kizárólagosan spontán merülhetnek fel és kultúrkörünkben megkövetelhetetlenek, elvárhatatlanok. Ha tehát spontán nálad felmerülnek, kizárólagosan közvetett módszerek állnak rendelkezésedre, hogy vágyaid valósággá váljanak. Fel kell ébreszd a másik fél spontaneitását! Ennek feltétele a rendelkezésre álló idő és a benned rejlő csábítási energia. Kettőtök kettesben eltöltött szabadideje adja meg bármilyen intimitás gyújtásának lehetőségét. Ebben a szabad, spontán időben és térben van lehetőséged felébreszteni, indirekt csábítani és nem megkövetelni partnered vágyait. Ha bármelyikőtök úgy érzi, elvárásoknak kell megfelelnie, elvész a spontaneitás és nem lesz intimitás, vagy olyan kényszeredett, hogy az inkább ront, mint javít kapcsolatotokon. Lássuk be, itt a hölgyeknek némileg egyszerűbb a dolguk, mert a férfiak általában rendkívül optikai lények, míg az uraknak széleskörűen kell olyan pozitív, csábító és saját direkt vágyaikat messzemenően eltagadó, telítettséget tükröző, mosolygós légkört teremteniük, melyben a női intimitásigény virágba borul....

A felnőtt és gyermeki ének négyes harmóniája

Sohasem leszünk teljesen felnőttek. Unalmas is lenne. Mindenkiben él a fejlődése kapcsán kialakult és részben megrekedt, sokszor tudatalatti gyermeki én, félelmek, vágyak, remények, tehetetlenség, ősi szeretetvágy és megfelelési nyomás. Egy párkapcsolat kialakulásakor tehát két felnőtt és két gyermeki én (vagy két tudatalatti) találkozik egymással. A két felnőtt énnek kell tudnia egymással megegyezni, "szerződni", tervezni, alakítani. Klasszikus párkapcsolat esetén a férfi felnőtt énjének kell tudni szeretetteljesen "adoptálni" a nőben rejlő "kislányt", anélkül, hogy ez válna a kapcsolat döntő elemévé. A felnőtt nőnek kell tudni "adoptálni" a férfiban rejlő "kisfiút", anélkül, hogy ez válna a kapcsolat döntő elemévé. A két gyermek-énnek viszont kell tudni - önfeledten, vidáman játszadozni egymással. Nem klasszikus párkapcsolat esetén ez még bonyolódhat a nemi identitás konfúziójával is....

A szerelem, szeretet, tisztelet, párhuzamos felelősségmegosztás, szimmetria, intimitás és a gyermek- felnőtt ének harmóniájának bűvös körében számos csapda, ördögi kör, negatív önbetöltő folyamat leselkedik. Ha úgy érzitek, egyedül nem sikerül ezekkel a sárkányokkal megküzdeni, szívesen segítek.

Szakmaiság - tapasztalat - kompetencia
Ha a kliens már az első terápiás óra után nem lényegesen megkönnyebbültebben távozik, mint ahogy az ajtón bejött, úgy a terapeuta először is tanuljon tovább!
Ebből a gyökérből fejlődött az elmúlt negyven évben pszichoterápiás stílusom és meggyőződésem.